sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Kohti Beniniä

Tukholma, Arlandan lentokenttä, kello 18 paikallista aikaa...

Olen nyt matkalla Etvax-ripulirokotetutkimuksen koehenkilöksi Beniniin, Länsi-Afrikkaan. Matka kestää lentoineen kaksi viikkoa, perillä ehtii olla noin 12 päivää.

Mielenkiintoista nähdä Afrikkaa nyt myös länsirannikolta. Ja matkustaa maahan, jossa ranska on useimpien ihmisten yhteinen kieli, muttei juuri kenenkään äidinkieli. Saa jotain hyötyä neljästä käydystä lukiokurssista ja pienestä kertauksesta perusasioihin ennen matkaa. Kukaan tuskin olettaa, että puhun täysin sujuvasti.

Täältä matka jatkuu Etiopian Addis Abebaan ja sieltä Beninin Cotonouhun. Vasta kolme kommellusta tähän mennessä matkaa:

1. Hyvissä ajoin tulostamani lentoaikataulu "ei vain ollut missään", vaikka en missään tapauksessa ollut tietoisesti poistanut sitä käsilaukustani. Huomasin tämän puoli tuntia ennen kotoa lähtöä, ja sain manuaalisesti kirjattua varmuuden varalta myös paperille muun muassa lennon varaustunnuksen.

2. Hississä lentoaseman juna-asemalta ylös päin kuulin outoa värinää ja tajusin, että sehän tulee matkalaukustani. Sähköhammasharja oli mennyt itsekseen päälle. Siirsin käsimatkatavaroihin, jottei se värise itseään tyhjäksi matkan aikana (laturi ei ole mukana, siirryn käyttämään perinteistä harjaa kun akku loppuu). Oli varmaan vähän outo fiilis kanssamatkustajilla hississä, jos siis kiinnittivät huomiota värinään...

3. Jätin lentolippuni (boarding pass) johonkin kohtaan turvatarkastusta. Sitä "ei vain ollut missään", kun tsekkasin taskut ja laukun tarkastuksesta päästyäni. Onneksi joku nainen kysyi, onko minulta se hukassa, kun henkilökunta kuulemma löysi sellaisen juuri tarkastuspisteeltä. Siellähän se. Myöhemmin selvisi, että ko. nainen on yksi kanssamatkustajistani Beniniin.

Vielähän tässä ehtii sählätä paljon... Vietämme yön lennolla Addis Abebaan. Matkatyynyä ei tullut mukaan, mitäpä turhia.

Tässä noin 15 hengen matkaporukassa edustan nuorisolaisia. Lienen siis nuorin, ellei joku nuorisolainen ole onnistunut piiloutumaan muulta porukaltamme tehokkaasti. Eipä ihme, että alle 30-vuotiaat pääsevät tutkimusmatkalle nykyään puoleen hintaan. (Kannattaa tsekata, onko kelvollinen koehenkilö, jos vain ei ole ollut 10 viime vuoden aikana yhtäjaksoisesti yli kahta kuukautta pois Suomesta. Se sulkee varmaan monen innokkaan maailmanmatkaajan pois. Ehtoja on toki muitakin).

Palaan asiaan toisella mantereella. :)

1 kommentti: