sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Salasensuuria? Ei siltä näytä

Kollega kehotti minua tänään kokeilemaan, miten hyvin saan auki jotakin länsimaisia uutissivustoja Pietarin-majapaikkani nopealla nettiyhteydellä. Kiinassa kuulemma saatetaan sensuroida sivustoja niin, että ei-toivotut sivut vain latautuvat käsittämättömän hitaasti, eikä mitään "kielletty sivusto" -tekstiä pamahda eteen.  Käyttäjä kyllästyy ja oppii olemaan käymättä sivustoilla.

Pikatestin perusteella Venäjällä, ainakaan Pietarissa ja juuri tällä wlan-yhteydellä, ei muutamia isoja uutissivustoja yritetä sensuroida tällä keinoin. BBC:n, CNN:n ja FoxNewsin sivut aukeavat muutamassa sekunnissa, kahden jälkimmäisen kohdalla testasin myös Putin-kriittisen artikkelin avaamista. Uutinen kertoo kummassakin tapauksessa tänään voimaan astuneesta laista, jonka perusteella hallinto voi kieltää kotimaisen tai ulkomaisen järjestön toiminnan, jos se luokitellaan ei-toivotuksi "Venäjän perustuslaillista järjestystä, puolustusta tai turvallisuutta uhkaavana". Järjestön toimijat voidaan myös tuomita enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Oma päiväni on ollut kuitenkin mukava, ja sisältänyt monta pientä kohtaamista yksittäisten venäläisten kanssa. Nuori miesmyyjä auttoi minua lataamaan lisää saldoa kännykkään, nuori nainen taas neuvoi matkakortin lataamisessa, kun venäjäntaitoni ei riittänyt englannintaidottoman kassatädin kanssa asioimiseen. Opin, että ennen kuin voin ladata metromatkakortille lisää matkoja, minun piti käyttää siitä viimeinen matka pois (20 matkaa 15 vrk). Sitten sain ladattua 7 vuorokautta voimassa olevat 10 uutta matkaa helposti automaatilla. Ilmeisesti tuo voimassaoloaika tekee ennakkolatauksen teknisesti mahdottomaksi, muutenhan systeemi olisi järjetön. Ei voisi ladata rauhallisena sunnuntaina, vaikka tietäisi maanantaina kuitenkin heräävänsä hirveän myöhään ja ryntäävänsä kiireessä metrolle. Nuori paikallinen krishnamunkki halusi jakaa esitteitään, ja itsestään selfietä Iisakinkirkon edessä ottava nainen alkoi nauraa minulle, kun väistin hänen kuvauksensa tieltä. Luulin nimittäin ensin, että hän kuvaa (mitäänsanomatonta) taloa, jonka edessä seisoin, ja vähän ihmettelinkin kuvaamista. Viikon aikana kadulla ainakin kolme naishenkilöä on myös tullut kysymään minulta jotain (selvästi ei mitään rahanpummaajia, vaan esimerkikiksi tien kyselijöitä). Näytän ilmeisesti riittävän vähän pelottavalta, ja täällä kysellään tuntemattomilta rohkeammin kuin Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti