keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Politiikkaa seksuaaliasioilla

Tässä toissapäivänä kirjoittamani teksti. Netti ei toiminutkaan silloin ihan niin kuin piti. Voi olla, että nyt seuraa rysäys postauksia, koska tänäänkin on hieman aikaa kirjoittaa tai ladata kuvia. 

Rakkaat lukijani... Olen käynyt viime päivinä niin paljon keskusteluja ja nähnyt niin paljon, että on vaikeaa päättää, mistä kirjoittaisin. Sivutaan ensin politiikkaa, joka on varmaan näkynyt Suomenkin mediassa. Juuri ennen tänne saapumistani Ugandan presidentti Museveni allekirjoitti lain, joka tekee homoseksuaalisuuden ilmauksista laittomia. The EastAfrican kirjoittaa, että lännen voimakkaat kannanotot homojen puolesta itse asiassa ”pakottivat” presidentin allekirjoittamaan kiistellyn lain oman maan ylpeyden ja suvereeniuden nimissä. Rikkaille maille, myös avunantajille, on näytettävä, etteivät ne voi sanella Ugandan sisäpolitiikkaa. Sääli että maailman on tällainen ja kommentaattori saattaa hyvinkin olla oikeassa. Ehkä, ehkä ei. Toisaalta liberaalit länsimaat eivät voineet omaa kunniaansa suojellakseen pidättäytyä kannanotoista, ja varmaan osa ajatteli aidosti, että mielipiteen ilmauksella on vaikutus myönteiseen eikä kielteiseen suuntaan.

Antihomolaki on lehtien mukaan erittäin suuressa kansansuosiossa. Hulluutta on monenlaista. Äkkiseltään ei arvaisi, että ainoiden varmasti vahingossa lisääntymättömien ihmisten seksielämä on maan suurimpia epäkohtia. (Museveni tosin huomautti äskettäin puheessaan, että myös homot tarvitsevat sähköä, rautateitä ja muuta infraa, jonka parantamisen pitäisi olla huomion keskipisteenä, mutta josta länsimaat ovat olleet hiljempaa.) Osataan sitä muuallakin maailmassa priorisoida asioita: eräässäkin nopeasti harmaantuvassa maassa monet ovat eniten huolissaan maahanmuuttajien suuresta määrästä...

Eräs vapaaehtoistyökavereistani sanoi lukeneensa uutisen, että Ugandassa olisi samaan syssyyn tai heti perään kielletty naisilta ”liian seksikäs” pukeutuminen, kuten erittäin lyhyet hameet. (Tästä en ole itse nähnyt mitään mainintaa lehdessä.) Tätä perustellaan seksuaalisen väkivallan torjunnalla. Luin viime viikon lehdestä, että keskustelussa on ollut myös kaiken pornografian kielto samalla verukkeella. Liekö sekin mennyt läpi. Tilanteen huomioon ottaen paikalliset miehet vaikuttavat edelleen varsin hyväntuulisilta (seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta). Kenialainen Claire pohti, voitaisiinko meidät pidättää jos menisimme diskoon liian lyhyissä hameissa. Sanoin, että siinä tilanteessa on paras yrittää näyttää mahdollisimman viattomalta ja sanoa ”luultiin olevamme niin rumia ettei kukaan kiihotu tästä”. Clairen kohdalla selitys ei kyllä varmaan menisi läpi... En nyt lisää tähän hänen kuvaansa, koska nettiyhteys on niin saakelin hidas, mutta ehkä myöhemmin kuvia hänestä ja muista uusista ystävistä. Tällä erää pahoittelut kaikille niille, jotka eivät osaa lukea.

Mitkä sitten ovat täällä oikeita ongelmia? Ainakin metsäkato. Vuosien 1990 ja 2012 välillä Ugandan metsistä katosi 37 prosenttia. Ihmisiä on yhä enemmän ja polttopuuta käytetään yhä paljon varsin tehottomissa avoliesissä. Muun muassa tähän ongelmaan Ecovillage-projektimme yrittää puuttua. Terveydenhuollossa toki olisi paljon parantamista, ylläri. Epäilemättä se infran heikkouskin korpeaa niitä monia, joiden kotitalossa ei ole sähköjä. Tiet ovat kuitenkin aika hyvässä kunnossa, kuulemma kiinalaisten rakentamia. Luulen että täällä (kuten monissa muissakin maissa) yksi hankalimmista asioista on talouden voimakas rakenteellinen ”kehitysmaisuus”. Eli tiet rakentaa, kännykät toimittaa, innovaatiot tekee joku muu, täältä viedään muualle lähinnä maataloustuotteita. Öljyäkin tosin on löydetty, ja jää nähtäväksi miten paljon sen viennillä parannetaan muidenkin kuin kansan rikkaimman murto-osan elämää.

Kenian presidentillä on kuulemma kaikista valtionpäämiehistä (ainakin presidenteistä) korkein palkka, ja muillakin poliitikoilla on sikamaisen hyviä etuja ja suuri palkka. Mietin ensin, harmittaakohan Obamaa, että hän päätyi politiikkaan äitinsä eikä isänsä kotimaassa. Sitten tajusin, että kyseessä on poliitikko eikä yritysjohtaja. Vallanhimo vienee voiton rahanhimosta, joten valinta lienee onnistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti